2011. október 15.

Olyasmi, mint a gömbérzék

Debreczeny Csaba nagyon jó színész. Mindent el tud játszani, ahogy ezt sok színházi szerepe mellett a Viasat3 televízióban péntek esténként látható Beugró plusz adásai is ékesen bizonyítják.
d_cs- Már egy összeszokott együttesbe került be.
-  Az eredeti felállásban négyszemélyes Beugróba hívtak vendégnek, ahogy ezt több színészkollégával is tették. Felléptünk néhányszor együtt, azután - úgy emlékszem az ötödik évadban – hivatalosan is bejelentették, hogy állandó tagja lettem a nagy kalandokat átélt társulatnak. Addigra már a közönség internetes szavazatai egyszer megmentették a műsort, és talán éppen a harmadik csatornához vándoroltak. Nyilván azért nem emlékszem egészen pontos dátumokra, mert már mindannyian jól ismertük egymást a szakmából.

- Jó, de ez még nem ok arra, hogy önt válasszák „örökös tagnak”.

- Nézze, az improvizációs játékhoz érzék kell. Ez a fajta gyors reagálás nem megy mindenkinek egyformán. Akiről kiderül, hogy nincs labdaérzéke, az ne menjen focistának, viszont ettől még magasugrónak kiváló lehet. A főiskola első két évében nagyon sok szituációs gyakorlatot végeztetnek a diákokkal. Ez a készségfejlesztés fontos része, hiszen a százötvenedik előadás közben is történhet váratlan esemény. Márpedig a darabot folytatni kell.

- Tehát különleges tehetség szükséges ehhez a műfajhoz?

- Inkább képességnek nevezném. A Beugró évadkezdéseit megelőzően két-három napos tréninget tart nekünk egy amerikai kolléga. Hiába vagyunk komoly szerepeken edződött színészek, azért egy messziről jött szakember sok mindenben tanácsot adhat. Nagyobb koncentrációt igényel az improvizáció. Egyformán jónak kell lennie mindenkinek, nincs előre leírt poén. Ha a másik nem reagál, akkor azon nyomban kifullad a jelenet.

- Hogyan készülnek fel a felvételek előtt?

- Sehogy. Kicsit ugyanis nem lehet próbálni. Vagy megtanulja az ember a leírtakat, és legalább kéthónapos munkával összeáll a darab, vagy a helyben kapott instrukciók alapján a másik szemébe néz, és rögtönöz. Ez maga A játék, amit csak nyitott, önfeledt módon szabad csinálni úgy, hogy közben tudatosan figyelnünk a másikra.

- Most már hatszemélyesre bővült a Beugró plusz.

- Tavaly, a Viasat3-hoz kerülésünk nemes versengéssel kezdődött. Nagyszerű fiatal kollégák közül végül Ruttkay Laura maradhatott velünk. Ez a kereséses-kiválasztás jó ötlet volt, és ennél a tévéadónál igazán odafigyelnek ránk. Talán vége szakad a vándorlásnak, bár ebből nem éreztünk meg semmit. A producerünk elintézett mindent, nekünk „csak” játszani kellett.     
- Sok a színházi munkája?
 
- Az Örkény Színház tagja vagyok. Öt színdarab jött át az elmúlt évadokból, október elsején mutattuk be a Pillantás a hídról amerikai drámát, a hónap végén pedig a Tarelkin halála című orosz komédia premierje lesz. Játszom a Karinthy Színházban, továbbá van még egy-két függőben lévő dolog, de ami nem biztos, arról még nem beszélnék.

Facebook

Vetítési időpontok

  • Szeptembertől újra a Viasat 3 műsorán.