2011. október 6.

Pokorny Lia : „ Jobban átengedem magamon a jelent”

A Beugró országos népszerűségnek örvendő szép színésznője hatalmas műorral és protézissel látható legújabb televíziós szerepében. Pokorny Lia az HBO október végén induló tizenkét részes sorozatában, a Társasjátékban Gabit, a csúnya nőt alakítja.

Milyen érzés műorral , műfoggal játszani?

 

Szokatlan. Bármi, ami szokatlan a testen, akár egy jelmez vagy szemüveg másfajta gesztusokat, jelentéseket hordoz. A csúnyaság ebben a szerepben nem öncélú, fontos dramaturgiai jelentése van.

 

Mi ragadta meg leginkább ebben a romantikus vígjátéksorozatban?

 

Nagyon sodró, magával ragadó a történet. Őszinte pillanatok keverednek benne helyzetkomikummal. Nem az a törekvés, hogy vicces figurákat játsszunk. Az az izgalmas benne, hogy emberek hogyan reagálnak bizonyos élethelyzetekre, hányféleképpen élik meg azokat, hogyan változik meg általuk a személyiségük. A Társasjáték cím is erre utal. Mellesleg álmomban sem hittem, hogy megkapom a szerepet. Örültem, amikor a próbafelvétel után Herendi Gábor felhívott, és annak is, hogy az HBO bizalmat szavazott nekem.

 

Mi árulható el a különböző félreértésekbe és bonyodalmakba keveredő Gabi szerepéről?

 

Sokkal jobban képes a boldogságra, mint a körülötte lévő emberek. Ösztönösen érzi vagy érti hogyan is lehetne élni, igaz folyamatosan falakba ütközik a csúnyasága miatt. Apavetően zárkózott, de minden emberi, valóban finom és tiszta dologra rögtön megcsillan.

 

Az országos ismertségét szintén egy „ társasjátéknak”, a Beugrónak köszönheti. Mi tartja össze ennyi idő után is a Ruttkai Laurával immár hatosfogattá bűvült improvizációs csapatot?

 

A Beugróban a szabadság a lényeg, és az, hogy még mindig tudunk meglepetéseket okozni egymásnak. Laura vérfrissítést hozott a műsorba. Fontos, hogy ennyi év után is hiszünk egymásban. Amikor a színpadon egymás szemébe nézünk, megvan bennünk az a szeretetteljes biztonság, mint egy hosszú házasságban, hogy” tudom ki vagy, mire számíthatok”.

 

Az Új Színházhoz is hosszú hűség fűzi, tíz éve a társulat tagja. Milyen érdekes feladatok várják idén?

 

A Don Carlost próbáljuk éppen Bagó Bertalan izgalmas rendezésében. Jelenleg kissé feszült a helyzet. Márta István igazgató szerződése lejár és nem tudjuk mit hoz a jövő. Márta vezetésével egy rendkívül színvonalas társulat jött létre, ami olyan, mint egy erőd.

 

Idén lesz negyvenéves. Milyen változásokat hozott az életébe ez az életkor?

 

Erősnek érzem magam, és mostanában sokat gondolkodom azon, hogy igazából abban nincs félelem, aki mer gyenge lenni. Szerintem ezerszer izgalmasabbak a harminc feletti nők. Sokkal jobban átengedem magamon a jelent, kevésbé hajtom az időt. Igyekszem kívülről figyelni az eseményeket, miközben nagyon megélem őket.

 

Szentgyörgyi Rita

Facebook

Vetítési időpontok

  • Szeptembertől újra a Viasat 3 műsorán.